Fysioterapeuterne og ergoterapeuterne varetager opgaver i forhold til at undersøge, behandle, instruere, rådgive og genoptræne patienter. Det kan være indlagte patienter, eller det kan være patienter, der kommer ambulant til et enkelt besøg eller et længere forløb.
Arbejdsdagen
En typisk arbejdsdag vil starte i Fysio- og Ergoterapien kl. 8, hvor fysio- og ergoterapeutgrupperne får overblik over hvilke patienter, der er indlagt og skal tilses. Efterfølgende går fysio- og ergoterapeuterne op på sygehusets sengeafdelinger og undersøger/behandler/vurderer de indlagte patienter frem til middag. Om eftermiddagen har de fleste fysio- og ergoterapeuter ambulante patienter i Fysio- og Ergoterapien, imens nogle terapeuter kan have andre opgaver på sengeafdelingerne som om formiddagen.
Fysioterapeutisk intervention
Den fysioterapeutiske intervention på sygehuset har til formål, at patienten bevarer og genoptræner sin evne til så hurtigt som muligt og så selvstændigt som muligt at kunne bevæge sig.
Eksempler på indsatsen kan være:
Hurtig mobilisering efter operation og sengeleje
- Respirationsfysioterapi
- Vurdering af behov for genoptræning
- Instruktion i øvelsesprogrammer
- Udredning, instruktion og vejledning af børn i samarbejde med forældrene
- Vurdering af behov for behandlingsredskaber, samt afprøvning og instruktion i anvendelse af fx gangredskaber
- Genoptræning af hjertepatienter i den første fase
- Genoptræning af patienter, hvor der er udarbejdet specialiseret genoptræningsplan
- Behandling af patienter, fx lymfødembehandling og behandling af gynækologiske smerteproblematikker
Ergoterapeutisk intervention
Den ergoterapeutiske intervention på sygehuset har til formål, at patienten så selvstændigt som muligt sættes i stand til at klare eller deltage i dagligdags aktiviteter.
Eksempler på indsatsen kan være:
- Vurdering og træning af daglige færdigheder
- Træning af funktioner som: hukommelse, orientering, planlægning og organisering af dagligdagen, koordinering, følesans, ledbevægelighed, muskelkraft osv.
- Udredning og behandling af synkevanskeligheder
- Vurdering af behov for genoptræning (indlagte og ambulante patienter)
- Ambulant genoptræning af specialiserede håndkirurgiske patienter, herunder fremstilling af skinner
- Vurdering af behov for behandlingsredskaber samt afprøvning og instruktion i anvendelse af små behandlingsredskaber til brug i hverdagen
Mono- og tværfagligt samarbejde
Fysio- og Ergoterapien har en bred samarbejdsflade på og uden for sygehuset. Hvor det er relevant, i forhold til det enkelte patientforløb, inddrages og samarbejdes med patientens hjemkommune.
På sygehusene i Region Syddanmark er der et tæt samarbejde Fysio- og Ergoterapiafdelingerne i mellem, blandt andet i form af udvikling af klinisk praksis, tilknytning til forskningsprojekter og harmonisering af de tilbud, der gives til patienterne. Fysio- og ergoterapeuter indgår i tværfaglige teams omkring den enkelte patient og har et tæt samarbejde med læger, plejepersonale, psykologer, talepædagoger og diætister.